Lente

Lente!! Voel jij het ook? Langzaam wordt het weer tijd om je wakker te schudden uit de winterslaap en het lichaam te ondersteunen bij het ontgiften, dat hoort bij de lente. De stralen van de zon worden steeds sterker. De onderlaag is nog fris, maar de warmte wordt steeds meer voelbaar. Een heerlijke tijd van het jaar. In de winter overheerst de Yin energie: de natuur is stil en de dagen kort. In de overgang van de winter naar de lente gaan we van Yin – dat samenhangt met de nieren en het element water – naar gematigd Yang – dat samenhangt met de Lever en het element Hout.

De Hout organen zijn Lever en de Galblaas, het element manifesteert zich op fysiek gebied in de beweeglijkheid van de pezen en spieren, in de ogen en de nagels, én het controleert de hoeveelheid van kwaliteit van ons bloed. De geboorte en de kinderjaren staan in het teken van Hout. Deze fase heeft een grote invloed op de verdere lichamelijke en geestelijke groei. In de vroege kinderjaren vormen zich de houteigenschappen creativiteit, beweeglijkheid, besluitvaardigheid, idealisme en tolerantie.

Volgens de Ayurveda, de Indiase geneeskunde, hebben seizoenswisselingen invloed op ons lichaam en onze geest. De lente draagt de kwaliteiten van Pitta, een van de drie basiskrachten oftewel dosha’s die volgens de Ayurveda in de natuur aanwezig zijn. Deze dosha’s zijn ook in ieder mens te vinden, in een unieke samenstelling. Je voelt je het beste, het fitste als jouw dosha’s met elkaar in balans zijn. Pitta is de energie van transformatie, van omzetting en vertering van voedsel en indrukken. De kenmerkende eigenschappen van Pitta zijn heet ( een goed spijsverteringsvuur), licht (verdraagt slecht zonlicht), vet ( zachte vettige huid en haren), vloeibaar ( zachte waterige ontlasting), verspreidend en bewegelijkheid.

In het klassieke ayurvedische leerboek, wordt de invloed van de natuur in de lente als volgt beschreven: “In het voorjaar wordt door de warmte van de zon de in de winter opgehoopte Kapha in het lichaam vloeibaar gemaakt. Daardoor kunnen de spijsverteringskracht en de stofwisseling worden beïnvloed en kunnen vele klachten ontstaan”. De Kapha-dosha heeft de eigenschappen ‘koud’, ‘vloeibaar’, ‘zwaar’ en ‘zacht’. Daarom hebben bijvoorbeeld veel mensen in het voorjaar een paar dagen een ‘loopneus’ (vloeibaar, zacht) en een duf, zwaar hoofd. Ook de voorjaarsmoeheid is niets anders dan een teveel aan Kapha.

Dus onder invloed van voeding, levensstijl, tijd van de dag en het seizoen kan de balans van de dosha’s verstoord raken, en dan kunnen klachten en ziekten ontstaan.

Typische lenteklachten, die worden veroorzaakt door een verhoogde Pitta kunnen snelle irritatie, boosheid, een kort lontje en jaloezie zijn. Is Pitta uit balans dan kan er vaak veel kritiek op anderen zijn, maar ook op jezelf. Hieruit kan zelfs faalangst ontstaan. De lat wordt dan vaak erg hoog gelegd. Ook kan het zijn dat je door perfectie te kritisch en gefrustreerd raakt en wanneer er te veel gevraagd wordt van het lichaam kan de welbekende burn-out ontstaan. Fysieke klachten zijn vaak te zien rond de heupen en het bekken zoals ischias, spit en stijfheid. Ook komen migraine, hooikoorts, last van de ogen, jeuk en pijn op steeds wisselende plaatsen, schimmelinfecties, kalknagels en bij vrouwen klachten rondom de cyclus voor.

Wees lief voor je lijf

 • Laat je eens lekker masseren. Stagnatie van energie kan letterlijk pijn veroorzaken. Een Shiatsu massage of TuiNa massage zijn fijn om pijn te verlichten en te ontspannen. De yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie komen weer in balans zodat de circulatie van Qi wordt bevordert.
 • Geuren als kokos, rozen, pepermunt, koriander en zoethout werken verkoelend. Hier kun je ook thee van drinken. Hibiscus-, melisse-, en rozenbottelthee ondersteunen de ontgifting van de Lever en de Galblaas.
 • Lente is altijd de tijd geweest voor de grote schoonmaak. Gebruik de energie die opkomt in het voorjaar om eens lekker alles door te laten waaien en stof en viezigheid te lijf te gaan.
 • Die schoonmaak kun je meteen ook doorzetten in je lichaam. Start de dag met een glas lauw of warm water met een halve uitgeperste citroen. Je lichaam is tot 4 uur na het wakker worden nog bezig met ontgiften; je zou dus een paar dagen lang kunnen proberen hoe het voelt voor je om tot 12 uur alleen thee en water te drinken. En daarna gezond eten zonder toevoegingen.
 • Draag luchtigere kleding

Breng je energie in beweging!

 • Hout is het element van beweging en flexibiliteit. Yoga of Tai Chi en Chi Gong zijn fijne manieren om op een uitgebalanceerde manier in beweging te komen. Zoek een manier die voor jouw prettig is om in beweging te blijven.
 • Virabhadrasana (De Krijger) is een aardende asana. Focus op kracht en stabiliteit.
 • Phalakasana (De hoge plank)
 • Balasana (Kindhouding)
 • Ardha Matsyendrasana (Zittende twist)
 • Elke dag een heerlijke wandeling in het frisse groen is ook een absolute aanrader, en de oplossing voor voorjaarsmoeheid!
 • Nu het weer wat langer licht/Yang wordt, is het goed om ook je activiteiten hierop aan te passen. Je kunt in de avond iets langer aan activiteiten doen. De buitenlucht ondersteunt de vrije doorstroom van energie. Denk aan fietsen, wandelen, golf, tuinieren, noem maar op.
 • Geef je emoties de ruimte.

Adem bewust

 • Zoals de Lever het fysieke lichaam ontgift, heeft hij ook een belangrijke taak bij het verwerken en afvoeren van emoties. Elke volledige ademhaling masseert de lever en ondersteunt zo ook dit proces. Ga een paar keer per dag voor jezelf na waar je ademhaling zit, en adem een paar keer rustig wat dieper in- en uit.
 • Je zou ook de Bhastrika Pranayama kunnen beoefenen. Deze ademhaling zorgt ervoor dat de spijsvertering op gang komt. Ook worden doormiddel van deze ademhalingsoefening de Lever, Milt en Alvleesklier aangesproken.
 • Ben je niet bekend met deze ademhaling leer ‘m dan van een goede docent. Door middel van de Bhastrika Pranayama gaat de energie door je Chakra’s stromen, maar teveel energie afgeven kan ook negatieve klachten geven. Daarnaast maak je bij de Bhastrika Pranayama gebruik van een buikademhaling. Veel mensen ademen verkeerd, waardoor alleen het hebben van een buikademhaling al een moeilijk punt kan zijn. Voor deze mensen kan de Bhastrika ademhaling met een verkeerde buikademhaling ook een verkeerd effect hebben.

Eet zuur en minder verwarmd eten
De smaak die bij het voorjaar hoort is zuur. Zuur houdt de sappen op peil en heeft een samentrekkende kwaliteit. Voedsel en drank met een zure smaak stimuleert de Leverenergie.

 • Wat je beter kan vermijden om je Lever te ondersteunen (niet alleen in de lente!) is het eten van fabrieksvetten (chips, koekjes, worst, kaas), gefrituurd eten, chocolade, fabriekszuivel, frisdrank, alcohol, kant- en klaar maaltijden. De Lever moet namelijk alles voor ons opruimen…
 • Eet jonge, verse bladgroenten, en ander groen voedsel zoals groene appels (groen is de kleur van de lente)
 • Voeg schijfjes citroen toe aan je water, gebruik azijn en olijfolie met peterselie voor je saladedressing. Doe wat augurken of ander zuurgoed op je (zuurdesem) boterham. Denk ook aan zure yoghurt of kwark (kan van biologische afkomst)
 • Let er wel op dat je niet te veel zure voedingsmiddelen tot je neemt. Overdaad schaadt. De andere smaken moeten ook voldoende aan de orde komen voor een goede balans. En drink voldoende water!
 • Koffie is heftig voor je zenuwstelsel, dus wees er zuinig mee. Als je het drinkt, neem er dan de tijd voor. Het beste tijdstip is tussen 9.30 en 10.00 uur. Je lichaam wordt dan wat trager en kan wel een beetje stimulatie gebruiken.

Dit is de tijd van het “groeiende yang”. De natuur wordt versterkt wakker uit haar winterslaap en komt tot leven. Wanneer we in de winter genoeg gerust hebben krijgen we volop zin en energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Net als de boom laat het element Hout ons zien hoe flexibel en sterk we zijn.

De boom staat symbool voor onze levenskracht – diep geworteld staat hij in de aarde, die hem kracht en stabiliteit geeft om hoog de hemel in te groeien. De tijd van het hout element brengt beweging en groei naar alle delen van het leven. De lente is een mooie tijd om van de eigen scheppingskracht bewust te worden en te erkennen hoe je je eigen realiteit schept met je eigen zicht op de wereld, je gedachten, geloofsovertuigingen, handelingen. Je wordt uitgedaagd om je te openen voor het nieuwe en dit met veel geduld en verantwoordelijkheid vorm te geven.

Boven, daar waar alle dromen waken, zoekt een verlangen een hart uit dat wil luisteren. Het is de kracht van liefde die verlangens in beweging laat komen. Het is de kracht van de gedachte waarmee je bepaalt wat je in het leven wilt zien. Als die gedachte gevoeld kan worden alsof het er als is, dan zal het verschijnen. Dat is de wet van het leven…..

Omdat je mens bent, is liefde de religie, is waarheid het leven, is vrijheid jouw recht.
Beschouw elk moment als een kans
om precies dat te scheppen wat je verlangt
en wat je het gelukkigst maakt.

SCROLL VERDER
SCROLL VERDER