Waarom yoga

In het leven van de moderne mens is de balans tussen lichaam en geest vaak verstoord. Yoga biedt ons oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest levendig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en houdt verband met het woord ‘juk’ en betekent ‘eenheid’, ‘integratie’ en ‘discipline’. Yoga is een middel, een weg die je kan helpen om lichter in het leven te staan, doordat je lichamelijk en geestelijk in balans komt. Yoga is een krachtig middel voor psychologische integratie. De integratie van en harmonie tussen gedachten, woorden en daden; tussen hoofd, hart en handen. Je ervaart innerlijke rust, een grote tevredenheid. Het maakt je bewust van het feit dat je deel bent van een groter geheel. De weg van Yoga leidt dus naar het geluk, in jezelf en in anderen.

Yoga is like music.
The rhythm of the body,
the melody the mind and
the harmony of the soul,
creates the symphony of life.
– B.K.S. Iyengar –

Het is daarbij de kunst om blij te zijn en te genieten zonder het geluk te willen vasthouden. Onthechting is daarbij de sleutel. Wat vaak gebeurt, is dat ons Ego gehecht raakt aan het genieten, en dan worden de oorzaken van het lijden in gang gezet. Want gehechtheid leidt tot het vermijden van pijn en angst te verliezen. Daaruit ontstaat het denken in afgescheidenheid: dit is fijn, dit is niet fijn, dit is goed, dit is niet goed. Gelukkig kunnen we onszelf, volgens Patanjali, ook bevrijden uit dit lijden.

Door Yoga en meditatie kunnen we ons weer verbinden met onze ziel. In de ziel bestaat geen afgescheidenheid, zoals in het Ego. De Yogafilosofie zegt niet dat ons Ego er niet mag zijn, we moeten ons alleen niet met het Ego identificeren. In de Yoga is er een vorm van diepe meditatie, de laatste stap op het achtvoudig pad van Patanjali, waarbij je verbinding met je ziel legt. Wanneer je bewustzijn gefocust is en het denken stil, dan stijg je boven het denken uit. Dat geeft een enorm gevoel van vreugde. Een blijheid om het bestaan die niet afhankelijk is van uiterlijke factoren. Je gaat op in het object van meditatie. Het borrelt van binnenuit op. Je voelt je ruimer en lichter.

When the breath wanders,
the mind also is unsteady.
But when the breath is calmed,

the mind too will be still,
and the Yogi achieves long life.
Therefore, one should learn,
to control the breath
Hatha Yoga Pradipika

De kunst van tevredenheid

De Yogafilosofie staat voor het scheppen van tevredenheid. Want tevredenheid leidt tot vreugde. Als je tevreden bent, zijn emoties en gedachten in harmonie. Door de innerlijke rust en vrede krijgt het licht van de ziel de kans om te schijnen. Dat licht is jouw levensvreugde……

1. Met het beoefenen van Yoga creëer je meer ruimte voor jezelf
2. Met het beoefenen van Yoga bouw je fysieke en geestelijke vitaliteit op
3. Met het beoefenen van Yoga ontwikkel je mentale en emotionele harmonie
4. Met het beoefenen van Yoga ontwikkel je een bewustzijn waarmee je de taal van het lichaam leert begrijpen
5. Met het beoefenen van Yoga herken je steeds beter de verstilling want die stilte zit al in jou. Daardoor krijg je heldere inzichten in jouw diepste zielsverlangens.

Contact

SCROLL VERDER
SCROLL VERDER