Yogastijlen

Klassieke Hatha Yoga

Klassieke Hatha Yoga is het afwisselen van inspanning (Ha=zon) en ontspanning (Tha=maan) om lichaam en geest in balans te brengen.

Lees meer
Klassieke Hatha Yoga

Klassieke Hatha Yoga is het afwisselen van inspanning (Ha=zon) en ontspanning (Tha=maan) om lichaam en geest in balans te brengen. De les bestaat uit een harmonieus geheel van oefeningen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama’s) en meditatie. Er zijn ook krachtige, dynamische oefeningen voor het versterken van de fysieke conditie en de geest. De Klassieke Hatha Yoga les wordt afgerond met een totale diepe ontspanning. Hatha Yoga vermindert stress en heeft een zeer gunstig effect op het zenuwstelsel, gewrichten, klieren en organen. Het brengt de geest tot rust en zorgt voor nieuwe energie.

Yin Yoga

Yin Yoga wint in Nederland snel aan bekendheid. De houdingen die je bij deze vorm van Yoga aanneemt worden lang vastgehouden (3-5 min.).

Lees meer
Yin Yoga

Yin Yoga wint in Nederland snel aan bekendheid. De houdingen die je bij deze vorm van Yoga aanneemt worden lang vastgehouden (3-5 min.). Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam beter te voelen. De grote spieren krijgen hierdoor tijd om te ontspannen, waardoor je naar diepere lagen van je bindweefsel, botten en gewrichten gaat. De oefeningen bij Yin Yoga rekken dieperliggende spieren, maken het bekkengebied los en werken door op drukpunten en energiebanen.

Tijdens Yin yoga zoek je in een houding de weerstand op en dit zorgt voor spanning/stress op een specifiek gebied in je lichaam. Hierdoor stimuleer je het fascia (bindweefsel) en zorg je voor een flexibeler en beweeglijker lichaam. Yin is daarom ook een perfecte aanvulling als je fanatiek sport (want: na het sporten minder stijf, minder spierpijn en je herstelt sneller van blessures) of bv. een zittend beroep hebt. De adem gebruik je om meer ruimte te ademen naar de weerstand die je voelt. Je ontspant alle spieren die je niet nodig hebt om in de houding te blijven. Doordat je lang in de houdingen blijft heb je de tijd om je mentale en emotionele weerstanden te observeren en los te laten. Yin is geen Restoratieve Yoga maar de houdingen hebben wel een zeer kalmerend, meditatief effect op lichaam en geest.

Yin-Yang Yoga

Het bestaat uit een ’flow’ van oefeningen waarin de yogaoefeningen bewegend worden uitgevoerd afgewisseld met houdingen die langer aangehouden worden

Lees meer
Yin-Yang Yoga

Het bestaat uit een ’flow’ van oefeningen waarin de yogaoefeningen bewegend worden uitgevoerd afgewisseld met houdingen die langer aangehouden worden. Het streven is het laten stromen van energie en het ontwikkelen van het gevoel dat alles energie is. Energie die ons doet
leven, bewegen en ons bestaan geeft. Het rustige tempo stelt ons in staat om de diepe ademhaling (Ujjayi) en de beweging van ons lichaam nauw te verbinden. Het bewegen op het ritme van de ademhaling creëert een diep bewustzijn van ons lichaam en van wat er zich erin
afspeelt. De focus van de ademhaling brengt je in het NU zodat er minder ruimte is om na te denken. Het denken komt tot rust en je wordt rustiger van binnen.

Restoratieve Yoga

Restoratieve Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. Spreek het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan.

Lees meer
Restoratieve Yoga

Restoratieve Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Tijdens Restoratieve Yoga ga je volledig ontspannen. Hiervoor gebruik je hulpmiddelen als kussens en blokken voor ondersteuning in de houding die je uitvoert. Tijdens de houdingen worden regelmatig ademhalingsoefeningen gedaan en worden oefeningen uit de Mindfulness gebruikt.

Restoratieve Yoga is een reset voor je hele systeem en brengt het in balans. Een superfijne les als je het gevoel hebt altijd in de doe-modus te staan en moeite hebt om te ontspannen en een wekelijks relax moment zoekt. Maar ook als je bijv. ondersteuning zoekt bij chronische klachten zoals reuma, als je veel stress hebt (gehad), een operatie achter de rug hebt of geblesseerd bent of als je senior bent en hebt gemerkt dat andere yogavormen te intensief voor je zijn.

Kinderyoga

Bij Yoga voor kinderen zijn de positieve effecten die Yoga heeft dezelfde als bij volwassenen. Rust, soepelheid en kracht, gericht op de verbinding tussen lichaam en geest, het tot rust brengen van het denken.

Lees meer
Kinderyoga

Bij Yoga voor kinderen zijn de positieve effecten die Yoga heeft dezelfde als bij volwassenen. Rust, soepelheid en kracht, gericht op de verbinding tussen lichaam en geest, het tot rust brengen van het denken.

In de lessen wordt gewerkt vanuit een thema om zo goed aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen. Dat kan een seizoen zijn die op dat moment centraal staat of een feestdag zoals dierendag, Kerstmis of bevrijdingsdag. Ook deugden komen aan bod zoals: zelfvertrouwen,
zuiverheid, respect, concentratie, etc. Tijdens de lessen komen altijd verschillende oefeningen aan bod die gericht zijn op meditatie en concentratie om de drukte van de dag los te laten, yogahoudingen om het lichaam sterk en soepel te maken, spelletjes gericht op ademhaling en plezier, een visualisatie of een verhaal. Soms zijn we ook creatief bezig met diverse tekenmaterialen. Kortom, iedere les is weer anders en binnen een les zit veel diversiteit.

Het belangrijkste is dat kinderen plezier beleven aan kinderyoga en dat ze weten hoe ze hun lijf kunnen voelen. Dat kinderen zich bewust worden van de taal die hun lichaam spreekt. Vaak leren ze om met name het hoofd te gebruiken, maar er zit nog een heel lichaam onder dat uit vele cellen bestaat die op hun beurt ook informatie doorgeven (denk aan pijn, ongemak, spanning, plezier, opwinding, verdriet, vreugde, etc.) Kinderyoga is er met name op gericht dat ook deze gebieden aandacht krijgen en dat kinderen zich daarvan bewust worden. De kinderen leren om stevig met beide benen in de wereld te staan zodat ze hun eigen, wijze weg kunnen volgen.

SCROLL VERDER
SCROLL VERDER