De kunst van het ontspannen

Hoe blijf je in balans in de wereld van nu? Gedurende de dag moeten we steeds schakelen nu we meer tijd thuis doorbrengen en thuis werken. Het beantwoorden van mail, het voeren van online gesprekken, het spelen met de kinderen, les geven aan onze kinderen, een leuke partner zijn. Het kan lastig zijn om een pauze te nemen en tijd te maken om op adem te komen, te ontspannen.

Hoe kunnen we voor deze balans zorgen? Want de manieren waarop we ons normaliter ontspannen zijn nu even niet aanwezig. Geen terrassen, geen festivals, niet samenkomen met vrienden of lekker uit eten gaan, naar de sportschool of Yogales.

 4 tips om door de dag heen je aandacht in het nu te houden en een fijne ingesproken ontspanningsoefening om naar te luisteren:

    1. Wordt je bewust van waar je aandacht is. Jij kunt met je aandacht bepalen wat er wel of niet bij je binnenkomt.
    2. Oefen in het focussen van je aandacht. Oefen in het richten van je aandacht, door te focussen op jezelf en jouw energie. En steeds als je merkt dat je aandacht weer bij jezelf vandaan gaat ga dan weer terug naar je ademhaling, je eigen lichaam en je eigen energie. 
    3. Creëer korte momenten om op te laden. Misschien ieder half of uur om je even af te sluiten van je omgeving. Dit kan door je ogen te sluiten en vijf of tien keer heel bewust te ademen. Daarbij zou je een hand op je buik en een hand op je hart kunnen plaatsen. Stel je dan voor dat je op iedere inademing nieuwe energie inademt en als vanzelf spanning los laat op een uitademing. 
    4. Mediteer om je energieniveau te herstellen en jezelf te trainen om meer in het nu te verblijven. Meditatie is een methode om stil te zijn. Een manier om de stilte te kunnen beoefenen en ondergaan. Als je de stilte werkelijk wilt beoefenen, betekent dit dat je momenten moet kiezen waarop je niets doet. Een moment op de dag waarop je even geen televisie kijkt, niet leest of welke andere activiteit dan ook onderneemt, maar gewoon even je mond houdt om rustig te worden. Hoewel ik moet toegeven dat de meeste mensen er in eerste instantie alleen maar onrustiger van worden. In periodes dat ik druk ben, wanneer ik veel werk, verlang ik soms hevig naar momenten van nietsdoen. Maar zodra ik niets doe, voel ik me vaak onbestemd. Ineens voel ik weer van alles waarvan ik niet wist dat het er was, en lijkt er een onrust in me naar boven te komen die door alle drukte en hectiek was onderdrukt. Ondanks die onrust, drukte en hectiek hoef je stilte niet op te zoeken. Hij hoeft niet te worden gecreëerd. Want hij is er al. Maar als er veel verstandelijk rumoer is, neem je de stilte niet waar. Stel je voor dat je je niet hoeft te bekommeren om het lawaai of de intensiteit van de gedachten in je geest. En stel je eens voor dat er in je eigen geest een plek is waar het altijd rustig, stil en helder is, een plek waar je altijd naar terug kunt keren. Een plek waar je je op je gemak voelt en vrede hebt met alles wat er in je leven gebeurt…..
    5. Creëer een rustige meditatieplek kom lekker liggen en luister naar de ingesproken ontspanningsoefening:

 

To know yourself as the being underneath the thinker,
the stillness underneath the mental noise,
the love and joy underneath the pain,
is freedom, salvation, enlightenment. 

-Eckhart Tolle-

SCROLL VERDER
SCROLL VERDER